Mamma Maritas tomatbröd

This post is about my mothers delicious tomatoe-bread. It’s so far only in Swedish. If you would like I can try to translate it. Please let me know if so and I’ll get right on it! 😇

Fick många förfrågningar om receptet på brödet via instagram igår. Min mamma bakar alltid detta under somrarna vilket gör det lite extra speciellt för mig. Många minnen och mycket kärlek..

Det är ett underbart fluffigt “lantbröd” med krispig utsida och saftig insida, vars sälta och sötma kommer från soltorkade tomater. 


Mamma Maritas tomatbröd.

Ingredienser:
1 pkt jäst, 14 dl vetemjöl, 5 dl fingervarmt vatten, 3 tsk salt, 1 liten burk soltorkade tomater i olja. 

Gör såhär: 
“Grov-strimla” tomaterna.

Blanda sen allt kort och gott i en bunke (du kan med fördel hälla med lite av tomaternas olja i degen)! 

Låt jäsa i 40 min. 

Baka ut två runda bröd.

Jäs i 30 min till.

Skär skåror i brödets ovansida.

Baka i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30-40 min. 

Lägg på galler, utan duk, och låt svalna.


Tips! Skär lite oliver, ringla i lite olivolja och smula havssalt i degen för en extra grekisk känsla. Du kan självfallet även byta ut delar av vetemjölet mot exemplevis grahamsmjöl för att få det än mer mätta de och matigt! 😄

Advertisements

6 thoughts on “Mamma Maritas tomatbröd

  1. Tips från mamma Marita 😊Man kan även göra brödet naturellt utan soltorkade tomater! Ta gärna lite olja i degen ändå! Man kan krydda det med pizzakrydda eller ngn annan färsk krydda, tex basilika. Experimentera 😇 Sommarbrödet är väl värt att baka till alla ljuvliga dagar 💕

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s